top of page

Africhten van postuurkanaries voor tentoonstelling

Ik wil nog even iets kwijt over het africhten van postuurkanaries. De reden hiervoor is dat ik dit seizoen op meerdere plaatsen ben gaan keuren en dat het me is opgevallen dat er veel vogels slecht afgericht zijn. Ik kan dit begrijpen als dit gebeurt in het begin van het seizoen, maar helaas is het me ook opgevallen op het Nationaal Kampioenschap in Wieze. Er zaten vogels die liever door de fronten vlogen dan rustig poseerden op hun zitstok. Dit is een zeer grote fout bij postuurkanaries.

​

Iedereen weet dat alle vogels op een tentoonstelling goed afgericht moeten zijn, maar bij onze postuurkanaries is dit zeker belangrijk omdat deze vogels (op enkele soorten na) vooral gekeurd worden op de vorm en de houding.

​

Je kan thuis, in hun vertrouwde omgeving, de mooiste fife fancy of border hebben opgekooid. Maar als hij niet goed afgericht is, zal hij op een andere locatie zeer onrustig zijn. Op deze manier zal hij nooit zijn beste houding laten zien. Hetzelfde geldt voor een figuurkanarie. Een voorbeeld hiervan is de Belgische Bult: Hij mag nog zo goed van kwaliteit zijn, als hij onrustig is, zal hij nooit optimaal zijn bekende 7-houding laten zien.

Dit tentoonstellingsseizoen heb ik regelmatig gehoord van liefhebbers dat hun vogels slechte punten behaalden omdat ze geen houding nemen of dat de vorm niet goed is. Hierbij volgt de bekende uitspraak: de keurmeester kent er niets van. Zelf ben ik al bij liefhebbers thuis gaan kijken naar bepaalde vogels. In hun vertrouwde omgeving zitten ze inderdaad prachtig maar toch behalen ze op een tentoonstelling weinig punten. Dit heeft dikwijls te maken met een slechte africhting, het niet eigen zijn aan de tentoonstellingskooi, niet eigen aan het verzetten van de kooien, … Dit zijn allemaal kleine dingen die de laatste punten naar een volwaardige kampioen kunnen zijn.

​

Bij deze geef ik enkele tips hoe ik zelf te werk ga. Ik observeer mijn vogels zeer veel. Als mijn vogels nog in de rui zitten, kan je al zien dat er hier en daar al een vogel opvalt in verband met zijn vorm of figuur. Deze specifieke vogel haal ik dan al uit de grotere kooien en plaats die in een kweekbak.

Aan de kweekbak hang ik dan een koepelkooi. Hierin plaats ik een snoepbakje met wat eivoer of snoepzaad. Na enkele dagen zal je zien dat de vogel al in de koepelkooi gaat zitten.

Dit is niet veel werk maar zo worden ze wel al vroeg eigen aan de tentoonstellingskooi.

In zo een kweekbak van 80-40-40 plaats ik maximum 6 vogels, afhankelijk van welk soort en de grootte van de vogel. Naar het einde van de rui toe, neem ik al vogels uit de kweekbak en plaats ze vervolgens in een koepelkooi. Ik hang deze kooien aan een ketting die boven het oogzicht is opgehangen. Als ik in mijn vogelhok kom, duw ik eens tegen die ketting en zullen alle kooien die hieraan hangen, beginnen te bewegen. De eerste dagen zullen de vogels fladderen door de kooi maar daarna gaan ze zich vasthouden aan de zitstok en blijven ze zitten. Dit heeft alles te maken met africhten. Zo leer je ze dat ze rustig moeten blijven zitten als ze op een keuring uit de rekken worden gehaald voor vb. een talelkeuring. De keurmeester weet ook als hij vogels op een tafel krijgt, dat hij even moet wachten zodat de vogels even tot rust kunnen komen (maar dit mag ook geen uren duren).

Om die reden verplaats ik iedere dag de koepelkooien van hoogte en plaats. Na een vijftal dagen neem ik weer enkele andere vogels en begin opnieuw. Zo ken ik zelfs liefhebbers die hun vogels in de draagtassen zetten en ze in de auto plaatsen als ze even weg moeten.

Ik spuit mijn vogels ook regelmatig nat, hier worden ze ook rustig van. Wat ik zelf ook nog doe en ook anderen aanraad is het plaatsen van de vogels in de keuken. Op deze locatie is er meer lawaai en hier zijn andere bewegingen en gezichten. Als je het lief vraagt aan je vrouw, mag het misschien (mij is het toch gelukt). Het is belangrijk dat de vogels deze nieuwe en verschillende dingen leren. Want zeg nu zelf: als je ze donderdag wast, vrijdag in de auto vervoert, ze op zaterdag worden vastgepakt door vreemden in een andere zaal met ander licht en een verschillende temperatuur, … Dat zijn allemaal vreemde handelingen. Je zou voor minder onrustig worden.

​

Nu zie ik al veel mensen denken die dit lezen: “Allemaal mooi maar ik moet ook nog gaan werken.” Dit klopt, bij mij lukt dit ook niet altijd omdat ik veel moet rusten van de pijn. Ik heb hieruit wel geleerd dat ik dan liever een minder aantal vogels houd en beter africht, zodat ze enkele puntjes meer halen op de tentoonstelling. dat kan weer leiden tot de titel van kampioen.

 

​

​

​

Geers Rudi

bottom of page