top of page

Knippen van nagels

Enkele dagen voor de koppeling moeten we alle vogels, zowel de mannen als de poppen, onder handen nemen welke wij van plan zijn te gaan koppelen (en of TT gaan spelen).

Het nagels knippen moet zeer omzichtig gebeuren (met de schaar of nagelknipper). In sommige gevallen wordt het wel eens vergeten en wordt het pas later opgemerkt wanneer de eieren doorboord liggen in het nest.

 

We gaan de pootjes eerst wassen met lauw water en vervolgens de nagels knippen.

Met duim en wijsvinger van dezelfde hand houden we een pootje vast en keren het naar een sterke lichtbron.

Doorheen het nageltje zien we een adertje lopen. In ieder geval opletten niet te dicht tegen dat adertje af te knippen. Moest het adertje toch geraakt zijn (lichte bloeding), dan moet men met het puntje van een gloeiende naald of punt van gloeiende sigaret de wonde dichtbranden en daarna ontsmetten met jodium.

Wanneer u het echter voorzichtig doet gaat alles zonder problemen. Met een zacht nagelvijltje of een fijn schuurpapiertje kan u het iets schuin bij schuren. 

 

In sommige gevallen, en dat vooral bij oudere vogels, kan de bovensnavel ook te lang geworden zijn. Deze knippen we bij en met een fijn zacht nagelvijltje geeft u het terug een goede vorm. Boven- en ondersnavel moeten even lang zijn.

Een vogel (kanarie) met te lange bovensnavel kan minder goed voedsel tot zich nemen, laat staan het door te voederen aan de jongen. Deze vogels zullen ook eerder magerder zijn dan anderen met een normale snavel. 

 

Het zal duidelijk zijn dat deze verzorging van de teennagels en snavel zeker ook moeten worden uitgevoerd bij onze TT vogels. Ook bij het koppelen van kanarievogels is het van belang dat de nagels geknipt worden. De reden is ook hier weer eenvoudig: bij het bevliegen van de pop door de man, zal de pop zeker proberen onder de man vandaan te komen. Als deze voorzien is van te lange nagels, heeft dit als gevolg te weinig of geen bevruchte eieren.

 

Beschadiging van de vogel zelf door te lange nagels.

  • Puntenverlies bij de TT vogels

  • Grote kans op veel onbevruchte eieren.

  • Kans op darmstoornissen bij een te lange bovensnavel. 

  • De vogel heeft meer kans dat hij ergens vast komt te zitten.

 

 

 

BRON: Wout Van Gils

bottom of page